Rize Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi kontrol görevlilerince çay fabrikalarının denetimine başlandı.
Çay Sezonun başlamasıyla yapılan denetimler sırasında; Çayın üretimi aşamalarındaki Soldurma, Kıvırma, Fermantasyon, Kurutma, Tasnif ve Ambalajlama ile Depo Bölümleri ayrı ayrı incelenir. Ürünün son aşaması olan tasnif kısmında özellikle ambalajlamada kullanılan madde ve malzemelerin incelenmesi, etiketleme hakkında gerekenlerin anlatılması, depolama ve nakliye aşamalarında ürünlerin saklanma koşulları ve gıdaların taşınması sırasında oluşabilecek olumsuzluklar için gerekli önlemlerin alınması sağlanır. Bu bağlamda 5996 sayılı kanunun öngördüğü şekilde çayın fiziksel kontrolleri yapıldıktan sonra Türk Gıda Kodeksine uygunluğunu tespit etmek amacıyla numuneler alınır. Alınan numuneler analizleri yaptırılmak üzere Bakanlığımızca yetkilendirilen laboratuvarlara gönderilir.
İlimiz genelinde 2017 yılında Çaykur ve özel sektöre ait 72 adet Bitkisel ve Siyah Çay işleme fabrikasında gerekli denetimler yapılmıştır. Rutin kontrol ve denetimlerde; 54 üretim yerinden gerek ambalajlı paket, gerekse dökme çay numunesi alınarak laboratuvarlara gönderilmiştir. Gelen analiz sonuçlarında şu ana kadar Türk Gıda Kodeksine uygun olmayan ürünlere rastlanılmamıştır.
2017 yılı kontrol ve denetimlerimize çay sezonu boyunca devem edilerek gerekli kontroller yapılacaktır.