T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Olta Balıkçılığı ve Çevre Projesinin Kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 15.01.2018

Rize Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Derneği tarafından organize edilen Olta balıkçılığı konulu seminerde amatör balıkçılık anlatıldı.

Müdürlüğümüz Yakup Şanal toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere Rize Valisi Erdoğan BEKTAŞ, RTEÜ Rektörü Hüseyin KARAMAN, İl Müdürümüz Şafak BULUT, Turizm il Müdür Yardımcısı Enver TOPRAK, öğrenciler ve amatör balıkçılık yapan vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan Rize Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Derneği Başkanı Bayram Sarı; Turizm Bakanlığının desteği ile gerçekleştirdikleri proje kapsamında olta balıkçılığı bilincinin proje ile daha geniş kitlelere yayıldığını projeye katılan çocuk ve gençlere olta balıkçılığı hakkında eğitimler ve bilinçlendirme faaliyetleri yapıldığını ve proje kapsamında insanların daha çok bilinçlendirileceklerini söyledi.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş ise konuşmasında Akarsu ve Denizlerden yararlanılması gerektiğini belirterek " Onları yok etmemeliyiz, insan hayatını sürdürebilmesi için doğaya ve doğa ürünlerine ihtiyaç vardır. İnsan yaratıldı ve doğada insanın yaşaması için her türlü besin var, bunları iyi kullanmamız gerek.  Doğamızın değerini bilmemiz gerek ve doğayı korumak bizim elimizde. Gelişmiş ülkelerde deniz kıyılarında yelkenlerden denizi görmek mümkün değil, bizler sahip olduğumuz imkânların farkında değiliz" dedi. Kırmızı benekli alabalıkların Dünya da bir iki yerde olduğunu belirten Rize Valisi Erdoğan Bektaş " Onları yaşatmalıyız ve yok etmememiz gerek. Bilinçli balıkçılık yapmamız gerek. Akarsularımızın değerini bilmemiz gerek ve akarsularımızdan bilinçli yararlanmalıyız. Doğada ki gelişmelerin farkında olmamız gerek. Güzelliklerimizin yaşaması için bizlerde mücadele etmek zorundayız. Çevremizin gelişimi için gayret göstermeliyiz" dedi.

Müdürlüğümüz Su Ürünleri Mühendisi Furkan KARACAN ise ilimizin geniş bir kıyı şeridine sahip olduğunu ve ilimizde çok sayıda akarsu bulunduğunu belirtti. İlimizde 38 adet balıkçı barınağı ve 8 çıkış noktası bulunmakta. Yine ilimizde 40 adet su ürünleri yetiştiriciliği tesisi bulunmakta. Bölgemizde yılda 25 bin ile 50 bin ton arasında balık ürünleri ve Hamsi çıkmaktadır. İlimizde 1077 adet irili ufaklı ticari tekne bulunmaktadır. Amatör balıkçılık yapanların amatör balıkçı belgesi alması gerektiğini belirten Karacan katılımcılara amatör balıkçılıkla ilgili mevzuat hakkında bilgi verdi. Amatör balıkçılık yapacak herkesi Bakanlığımız tarafından çıkarılan 4/2 Numaralı Amatör amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğini okuması ve kurallara uygun hareket etmesi gerekir.

Gerek ticari gerekse amatör su ürünleri avcılığı yapılsın gelecek nesillerinde balık yenilebilmesi, ve balık stoklarının korunması için kurallara uyulması ve her Balığa en az 1 kere üreme şansı verelim. Daha küçüğünü avlamayalım, satmayalım, almayalım" dedi. Sunumu balığın sağlığa faydaları ile tamamlayan karacan haftada en az iki gün balık yenilmesini tavsiye etti.